Zaniká další jedinečná lékárna v Karlových Varech

V Karlových Varech 19. července 2018

V Karlových Varech brzy zanikne další lékárna. Díky netransparentně nastavenému ohodnocení lékárenského výkonu nemůže konkurovat řetězcovým lékárnám, které bez regulace vznikly v její blízkosti hned čtyři.

„Lékárnu  provozuji 25 let. Myslím, že jsem měla celou řadu spokojených pacientů, kteří si ke mně chodili a chodí velmi často pro radu. Na rozdíl od konkurence dokáži velmi rychle připravit specifické léčivo magistraliter. Bohužel nemohu už konkurovat takovým praktikám, jako jsou machinace se slevami doplatků na léčiva konkurenčních lékáren, které ztratily svůj primární status poskytovat zdravotní péči a staly se spíše drogérií. Regulace lékárenství jsou nastavené ve prospěch velkých hráčů na trhu, nikoliv ve prospěch poskytování odborné služby pacientovi. Malá lékárna nemůže konkurovat masivní inzerci finančních skupin a zpětným bonusům. Navíc jsou na nás stále větší požadavky na technické zázemí a obnovu IT techniky,“ uvedla lékárnice Bartošová.

Podle magistry Bartošové by stačilo k uchování kvalitní lékárenské péče u nás zavedení stejných doplatků, zajistit včasné dodávky léků, zjednodušit administrativní zátěž lékáren a vrátit vlastnictví lékáren do rukou lékárníků. Smyslem lékáren je chránit zdraví pacienta, nikoliv mu prodat co nejvíce zboží.

„Proč mají naši společnost ovládat finanční skupiny? Zachování střední třídy a poskytování smysluplné odborné zdravotnické péče v lékárnách by mělo být jednou z priorit. My všichni zde platíme řádně daně, proč mají na takto netransparentně nastaveném modelu vydělávat kyperské nebo lucemburské společnosti?“ dodává Bartošová.

Bartošová Drahoslava PhMr.

tel. 353564193