Dotace 48 milionů pro malé lékárny musejí být transparentně rozděleny a nemohou být zneužívány velkými společnostmi

V Ostrově 19. července 2018

„Dotace pro malé lékárny jsou smysluplné. Musejí však být regulovány jednoduše. Kromě nedostupnosti je potřeba si ohlídat, aby byly rozdělovány transparentně na jedno identifikační číslo lékárny a dle výše celkového obratu společnosti. Jinak budou velmi snadno zneužívány velkými hráči, kteří díky současnému netransparentnímu systému postaveném na zpětných bonusech financování nejvíce prosperují,“ uvedl magistr Petr Szönyi, člen spolku Vaši lékárníci a majitel rodinné lékárny z Ostrova.

V zápise ze společného návrhu v rámci Dohodovacího řízení je definováno, že zástupci poskytovatelů lékárenské péče vydefinují nedostupné oblasti a charakteristiku poskytovatelů, kteří budou mít na tuto podporu nárok. Do 31. prosince 2018 bude zpracována metodika pro úhrady. Grémium majitelů lékáren si za tímto účelem provádí exkluzivní průzkum a vlastní šetření, kdy jeho závěry budou předloženy Ministerstvu zdravotnictví do konce měsíce srpna.

Mgr. Petr Szönyi

petr.szonyi@pharmacium.cz